Jdi na obsah Jdi na menu

Žákovská liga starší žákyně - postupujeme!!

Plzeň 18. 11. 2023

https://www.handball.cz/souteze/zeny/kvalifikace-zl-zacky-23

Žákovská liga je nejvyšší celorepublikovou soutěží v házené staršího žactva. Celkový počet účastníků je 25 týmů, kdy 12 týmů jsou vítězové krajských soutěží.

 

O dalších 13 míst v soutěži Žákovské ligy bojují týmy v kvalifikačních turnajích. Jeden z kvalifikačních turnajů uspořádal klub HK Slavia VŠ Plzeň. Dalšími účastníky pak byly týmy TJ Sokol Kobylisy Praha, Spartak Příbram, Lokomotiva Louny a HC Handball club Milevsko. Jednoznačným favoritem této skupiny byl HK Slavia VŠ Plzeň. V bojích o postup pak zbývalo jedno místo.

 

Naše děvčata přistupovala ke každému zápasu s velkou odpovědností. Zápasy s týmy Kobylisy, Příbram a Louny jsme vyhrávaly jednoznačnými rozdíly. O výsledku rozhodovaly opravdu zodpovědné výkony všech hráček. Takže po třech zápasech, kdy jsme porazily Spartak Příbram 35:8, Lokomotivu Louny 25:8 a Sokol Kobylisy 32:14, jsme měly postupové místo jisté. Čekal nás zápas o první místo v naší kvalifikační skupině a nikdo jistě nečekal, že Milevšťandy se do VŠ Plzeň zakousnou s takovou vervou. Již od prvních minut bylo jasné, že půjde o vyrovnané utkání. Na obou stranách stály vynikající výkony brankářek.

První branky padly na obou stranách po 7-mi metrových hodech. Pak se Milevsko ujalo vedení a od 6-té minuty si udržovalo náskok 3 branek. Poločas skončil dvougólovým náskokem Milevských 10:8. VŠ Plzeň chtěla dostát očekávání nejlepšího týmu, ale naše Adéla Dostálová doslova zamkla branku a kryla čtyři sedmimetrové hody a několik jasných šancí soupeře z náskoků na brankovišti. Na druhé straně se domácí brankářce proti nám tak nedařilo a Milevšťandy se zodpovědnou obranou a proměněnými brankovými šancemi blížily k vítězství. Situaci nám sice trochu zkomplikoval "stolek". Ve druhém poločasu, kdy na ukazateli bylo špatně uvedené skóre za stavu 14:14, jsme ve skutečnosti prohrávaly 16:14. V této chvíli jsme si vzaly oddechový čas a začaly znovu přebírat otěže utkání. Během jedné a půl minuty jsme smazaly rozdíl a dotáhly jsme se na remízu 17:17. Podařilo se nám jít do vedení o jednu branku a vzápětí byl proti nám nařízen 7-mi metrový hod. Ten, ale k naší obrovské radosti, Dostálová kryla a my jsme šly obratem do vedení 18:17. V posledních třech minutách jsme ještě 2x skórovaly a dovedly zápas do konečného vítezství 20:17. Radost to byla obrovská.

Základem úspěchu byly vynikající výkony našich brankářek Adély Dostálové a Emmy Fořtové. V průběhu turnaje se brankářky střídaly a obě předváděly 100% výkon, který hnal naše děvčata k vítězství. Pokud jedna nechytala, doplňovala nás ve hřišti, kde dokázaly i skórovat a skvěle doplňovaly obranu. Jen poslední zápas s Plzní odchytala celý starší a zkušenější Adéla Dostálová. Dále náš tým tvoří starší hráčky - Stella Koňáková - vynikající levá spojka, která rozdává spolehlivé přihrávky a s jistotou zakončuje akce a výborná obranářka. Kristýna Peterková - pravá spojka - s velkým tahem na branku a skvělou kličkou. Nikola Šedivá - pivot s neuvěřitelným přehledem a nádherným zakončením gólových příležitostí. Především v začátku utkání s VŠ Plzeň překonala 3x brankářku soupeře takovou dorážkou. Na středu pak vévodí Simona Němečková, která jako hrot obrany přivádí útok soupeře do nesnází, skvěle vypichuje míče a trháky jistě proměňuje. Starší doplňuje Klaudie Kalejová, která v Plzni perfektně zaskočila za naše střelkyně sedmimetrových hodů, kterým se příliš nedařilo a i ve hře zakončuje prudkou střelou.

Náš tým pak doplňují mladší žačky, které však rovnocenně sekundují starším. V základní sestavě nastupují na křídlech Šárka Hlavínová, které svými úniky a přesnými střelami přehrává soupeřovy brankáře a přispívá k navyšování našeho skóre. Na pravém křídle Jana Hanusová neuvěřitelným způsobem dává góly a i ona přivádí brankáře ke ztrátě jistých zákroků. A posledním benjamínkem je Štěpánka Janouchová, která nastupuje na postu střední a levé spojky. Ve všech utkáních předváděla skvělé výkony zakončované góly z přímého proskoku nebo klikou. Vzhledem k její výšce obdivuhodně brání.

 

Sestava: brankářky Adéla Dostálová (2), Emma Fořtová, křídla Šárka Hlavínová (13), Jana Hanusová (8), spojky Stela Koňáková (14), Kristýna Peterková (15), Simona Němečková (22), Štěpánka Janouchová (10), pivoti Nikola Šedivá (22) a Klaudie Kalejová (6). V turnaji jsme nastřílely 112 branek a v celkovém hodnocení všech kvalifikačních turnajů ve vstřelených brankách, jsme byly na 1. místě. Mezi prvními 6-ti hráčkami v nastřílených gólech jsou Simona Němečková a Nikola Šedivá.

 

Realizační tým trenérky Marie Šťastná a Martina Šulcová, vedoucí týmu Libor Koňák a asistentka Iva Koňáková děkují děvčatům za předvedené výkony a postup do Žákovské ligy. A dále děkujeme rodičům za jejich podporu a pomoc při dopravě k zápasům.

 

První kolo žákovské ligy se odehraje 2.12.2023. Zatím není upřesněné místo.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Stržky kvalifikace ŽL 18.11.2023