Jdi na obsah Jdi na menu

Soustředění 2023

Házenkářské soustředění v Bernarticíchjiho.jpg

 

Soustředění bylo uspořádáno díky podpoře Jihočeského kraje, který poskytl dotaci v rámci dotačního titulu DP SČDM a VSD 2023 - op. I

 

Každý rok vyráží milevští házenkáři na letní přípravu skrz všechny mládežnické kategorie. Nebylo tomu jinak ani letos. Děti od přípravky, přes minižactvo, mladší a starší žákyně zavítaly opět na místo, které jsme si velice oblíbili, a to do bernartické základní školy. Vše začalo v sobotu 12. 8. ráno, kdy se házenkáři, jejich trenéři i obětaví rodiče shromáždili před milevskou halou a na místo určení vyjeli všichni na kolech. Přípravka a miníci jeli přes Líšnici a rozhlednu v Jestřebicích, malí házenkáři ujeli 14 km. Mladší a starší žačky se vydaly trasou přes Líšnici, Zálší, Zběšičky, Srlín a okolo rybníku Loviště přes Zběšice, tato trasa měla 20 km. Všichni dojeli do cíle včas, a tak byl dostatek času na zabydlení. Každá kategorie trénovala podle svých potřeb zvlášť, ale našly se za celý týden i společné aktivity. Ty začaly v neděli v noci, kdy děti musely absolvovat stezku odvahy (kromě přípravky). Strašidelnou cestu kolem školy s úkoly zvládli všichni s přehledem. V pondělí odpoledne jsme navštívili koupaliště v Týně nad Vltavou, v úterý dopoledne jsme se přesunuli do Písku, kde jsme si zahráli plážovou házenou. Poslední večer si každá kategorie dětí připravila pro ostatní scénku. Přípravka krásně tancovala, miníci předvedli divadlo o trochu nepovedeném zápase, mladší žačky si zahrály na Mimoně a nejstarší tým sehrál komedii o typicky české rodině. A to vše si děti připravují bez pomoci dospělých, takže „klobouk dolů“.  Poslední den odjezdu (18. 8. v pátek) se již tradičně hraje turnaj v házené mezi kategoriemi a i proti trenérům. A pak už se rozjíždíme všichni domů užít si poslední dny prázdnin.

Do bernartické školy jezdíme již dlouho. Přístup tamějšího pana ředitele Ing. Mgr.Jana Cendelína je vždy super. Ve všem nám vyjde vstříc, vždy se v pohodě domluvíme. A co nejvíce oceňují děti? Bernartickou školní jídelnu - paním kuchařkám patří největší dík za to, že nám připravují celodenní stravu a pitný režim, a hlavně za to, že to všem moc chutná.

 

Přípravka

 

Z nejmladšího týmu přípravky přijelo na házenkářské soustředění do bernartické školy 17 dětí ve věku od pěti do osmi let. Jejich denní tréninkový program začal ranní rozcvičkou. Po snídani následovaly dva dopolední tréninky zaměřené na procvičování házenkářských prvků - práce s míčem a střelba na branku, hraní miniházené a jiných míčových her. Odpolední aktivita byla cílena na všestrannou obratnost a týmovou spolupráci. Přípravku bylo také možné vidět na bernartickém dětském hřišti, v rybníku Zámecák a v Hravém pekle. 

I letos bylo soustředění pro některé děti premiérou a zároveň prvním větším odloučením od rodičů. Všichni to ale zvládli na výbornou a zaslouží si neskutečnou pochvalu. „Zažily jsme s dětmi úžasný týden“, řekly trenérky této nejmladší kategorie. „Jsme spokojené, že se vše vydařilo a všichni jsme tento týden absolvovali ve zdraví a výborné náladě. Bez dobré nálady a týmovosti by to nešlo a za to chceme dětem moc poděkovat.“ Trenérky Martina Hrubcová, Tereza Němcová, Barbora Volfová a Pavlína Hladká se již teď těší, co jim nadcházející sezóna s tímto týmem přinese. 

 

Minižactvo

 

V kategorii minžactva se soustředění zúčastnilo 16 dívek a 2 chlapci. Velká část hráčů a hráček zůstala v této kategorii z loňské úspěšné sezóny, z přípravky přišlo 6 děvčat. Tréninky a volný čas dětem připravovali Lucie Štemberková Kosobudová, Žaneta Vildtová, Pavel Sláma a Dana Hlavínová. Den byl rozložen na 4 tréninkové jednotky. Dopoledne se děti věnovaly nejprve všestranné pohybové přípravě, druhý trénink byl soustředěný na házenou – míč, přihrávky, střelbu a hru. Odpoledne děti nabíraly kondici buď na kole, nebo v běhu a soutěžily v individuálních disciplínách.

Nováčci, kteří dosud hráli miniházenou, se zaměřovali na přechod na tvrdý míč, větší hřiště i systém hry.  Ale i ostatní házenkáři (a v podstatě i trenéři) se museli seznámit a vypořádat s novinkou pro tento rok – krajská soutěž minižactva se bude hrát nově systémem 5+1, tedy o 1 hráče v poli méně a s vysunutou obranou po celý zápas. 

Jako vždy se za celý týden udělala spousta práce, tým se stmelil a každý hráč se posunul v individuálních i kolektivních dovednostech. Už jsme plni očekávání, až se představí na hřišti proti cizím soupeřům.

A co nás v letošní sezóně čeká? 

Se základnou 18 dětí realizační tým rozhodl přihlásit do krajské soutěže dva týmy, které se sice budou jmenovat A a B, ale oba by měly být stejně šikovné. 

Kromě toho máme v plánu zúčastnit se tradičních velkých turnajů v Plzni, v Kynžvartu a mezinárodního turnaje Prague Handball Cup. Na podzim jsme zatím přihlášeni na víkendový turnaj, který pořádá oddíl Háje Praha a Písek, na začátku listopadu se uskuteční další ročník milevského turnaje MINI Pralinka. Určitě se bude náš házenkářský kalendář dále doplňovat a na to se už moc těšíme.

 

Mladší žačky

 

U mladších žaček (soustředění se jich zúčastnilo 14, další 3 trénovaly se staršími žačkami) se trenéři Eva Menhartová, Veronika Hřebejková, Václava Janouchová a Petra Hečková zaměřily na obratnost, sílu a vytrvalost. První trénink v sobotu věnovaly testování hráček, aby srovnaly loňské časy. Ostatní dny už byly ve stejném modu. Po snídani výšlap na kole cca 15 km a pak následovalo 6 rychlých sprintů, svačina a pak posilování do oběda. Po polední pauze již byly připraveny soutěže a disciplíny zaměřené na konkrétní dovednosti. Vše bylo zpestřeno kolektivní hrou jako je lavičkovaná, korfball, vybíjená, házená s osobní obranou a zónovou obranou.  Po večeři všechny čekala hodinka zaměřená na techniku příjmu a hodu míče. Tato část dne holky nejvíce bavila. Všechny mladší žačky musíme pochválit za nasazení, šikovnost, bojovnost a hlavně za dobrou náladu, která panovala po celý týden, i když to bylo náročné. Trenérky si to s nimi užily a určitě i holky s nimi.

 

Starší žačky

 

Letošní soustředění absolvovaly starší žačky především na kole, ve vodě a na ovále. Každý den plnily zadaná cvičení velice svědomitě a určitě se to projeví na jejich výkonu v nadcházející sezoně. Tuto skupinu 6 - ti starších žaček doplnily mladší žákyně Štěpánka Janouchová, Jana Hanusová a Šárka Hlavínová a rozhodně byly rovnocennými spoluhráčkami.  Každodenní výjezd na kole nejrychleji zvládala Simona Němečková a v plavání na 1,1km  byla nejrychlejší Šárka Hlavínová. Stela Koňáková pak vynikala především rychlostí na krátkých plaveckých tratích. Běh byl doménou Nikoly Šedivé. Největší sílu prokázala Kristýna Peterková a brankářka Adéla Dostálová vynikala především svou výdrží a soustředěnou myslí. A brankářka Emma Fořtová zvládala všechny zadané úkoly a vždy se umísťovala na předních místech. Při překonávání překážek se nejvýše dostala Jana Hanusová, když mimo jiné zdolala švédskou bednu skokem z klidu do výšky 90cm. Tuto výšku pak zdolala už jen Šárka Hlavínová. Celkem děvčata na kole najezdila každá 100km, naplavala 6,6 km a naběhala 18km. Hlavní aktivity byly doplněny především posilováním horních a dolních končetin.

Všechna děvčata zaslouží pochvalu za předvedené výkony. Velké poděkování patří manželům Koňákovým, kteří je na soustředění ve všem podporovali (ostatně jako při každé akci). 

Děkují trenérky Martina Šulcová a Marie Šťastná.


 

 A teď výzva pro všechna děvčata! Chcete se stát součástí našich týmů? Chcete mít kolem sebe bezva kolektiv? Zkuste to s námi, přijďte se třeba jen podívat. A kdy? Každý pátek na Vás budeme čekat v milevské sportovní hale:

ročníky 2018 – 2020 od 16 hod (předpřípravka)

ročníky 2015 - 2017 od 16 hod (přípravka)

ročníky 2013 a 2014 od 17:30 hod (minižactvo)

ročníky 2011 a 2012 od 19 hod (mladší žákyně)

ročníky 2009 a 2010 od 19 hod (starší žákyně)